Tureks A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Cavit Turunç, mermercilik sektöründe dünya gerçekleri ve daralan pazar payının göz önüne alınarak olabildiğince tasarruflu iç nakliye oranlarının düşürüldüğü bir rekabet ortamının oluşturulması gerektiğini açıkladı.
Gelecek günler zor
“Mermer ve Doğaltaş Sektöründe Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı panelde konuşan Tureks A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Cavit Turunç, mermer sektöründe gelinen noktada girdilerin yükselip, ürünün satıldığı dövizinde düşmüş vaziyette olduğunu belirtti. Mermer sektöründeki maliyetlerin artışından yakınan Turunç, hammaddenin eski popüler olan malzemelerden değişerek biraz daha zorlu hammaddelere dönüştüğünü söyledi. Mermer sektörünü epey zor günlerin beklediği kanaatini paylaşan Turunç; “Geçirdiğimiz zamanları çok bonkör olarak geçirmişiz ve harcamışız. Bundan sonraki gelecek günler çok kötü olacak. Doların düşmesi, mazot fiyatlarının artması gibi şartların dünyanın gerçekleri var. Ama bu dünyanın gerçekleri bunları kabul etmek zorunda olduğumuz değiştiremeyeceğimiz gerçekler. Biz bu gerçeklerle yaşamak zorundayız. Bu mazot fiyatıyla, bu enerji tüketimiyle ki enerjiye yakın zamanda yine bir zam gelecek. Bunlar şu andaki Türkiye’nin ve dünyanın şartlarıdır.” dedi.
Çin ve Hindistan tehlike
Sektör de şikâyet etmekten kurtulup, işlerin içerisinde yaşamayı öğrenerek az zararın hesabının yapılması gerektiğine temas eden işadamı Osman Cavit Turunç, bunların öğrenilmemesi halinde mutlaka öğretileceğini savundu. Çin ve Hindistan gibi ülkelerin sektör açısından tehlike arz ettiğini ifade eden Turunç şöyle konuştu: “Karşımızda şimdi hem bizim için pazar hem de rakip olan Çin ve Hindistan gibi ülkeler var. Eskiden bu biraz İran, Avrupa gibiydi. Ama bunlarla rekabetimiz biraz azaldı. Şimdi karşı taraftaki bizim için pazar olan bu iki ülkenin bir tehlikesi var. Birincisi artan petrol fiyatlarının iç nakliyemizi çok artırmasından dolayı hammaddemizi şuanda sattığımız kolaylıkta satamamak gibi bir durum ortaya çıkabilecek. Bu bizim çok dikkat etmemiz gereken bir noktadır.”
Devir tasarruf devri
Çin’de yüzde 100 neredeyse manuel denilebilecek bir işçilikle üretim yapıldığını aktaran Turunç, bir metre küpten 50 metrekarelik verim alınabildiğini anlattı. Türkiye’de sektördeki en iyi fabrikalarımızda 30–35 metrekare alanda ancak verim alındığını söyleyen C. Osman Turunç; “Bizim Türkiye olarak çok akıllı olmamız lazım. Biz şuan ne teknolojiyi tam olarak kullanıyoruz, ne de pratik ucuz üretime gidiyoruz. İkisinin ortasında bir yerdeyiz. Yani en tehlikeli yerdeyiz. Sektörün önemli tasarruf sağlayan yönlerine yönelmeliyiz. Öğle bir duruma geldik ki. Bir A4 kâğıdı harcıyorsak, bir A4 kâğıdı da kazandırmamız gerekir. Eğer kazanamıyorsak, o kâğıdı harcamamalıyız. O mantaliteyi firmalarımıza yerleştirmek zorundayız.”diye konuştu. [gallery columns="4" link="file" ids="1747,1748,1749"]