Afyonkarahisar Sanayicileri ve İşadamları Derneği (AFSİAD) tarafından 5. düzenlenen Geleneksel Karahisar Toplantısı’nda “inovasyon” konusu ele alındı.
[gallery link="file" columns="4" ids="1372,1371"]AFSİAD 5. Geleneksel Karahisar toplantısı yapıldı
İkbal Thermal Otel’de dün öğleden sonra saat 14.00’de saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda katılımcılara AFSİAD’ı tanıtan bir film izletildi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in toplantıya gönderdiği mesajın okunması sonrası toplantının açılış konuşmasını AFSİAD’ın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser yaptı. Toplantı konusu olarak seçilen inovasyonun bir çok benzer manası olduğunu söyleyen AFSİAD Başkanı Serteser, farklılık yaratan yeni fikirlerin ticari bir şekle dönüştürülmesi olarak tanımlandığına değindi. Serteser; “Bugün her platformda tartışılan ve gündem oluşturan, özellikle kendini geliştirmek isteyen küçük büyük tüm firmaların üzerinde durduğu bir konudur. Takdir edersiniz ki amaçları içerisinde yaşadığımız ekonomiyi geliştirmek için araştırmalar yaparak çıkan sonuçlardan faydalar sağlanılmasını amaç edinen AFSİAD bu konuya duyarsız kalamazdı. Dolayısıyla bu toplantımızın konusunu inovasyon olarak belirledik.” dedi.
Hedef 4 tür firma olmak
OECD’nin 1999 yılında 4 başlı inovasyon düzeyi bulunduğunu aktaran AFSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser şöyle konuştu: “Birincisi kararlı firma, ikincisi yenilikçi firma, üçüncüsü öğrenen firma ve dördüncüsü de kendisi yaratabilen firmadır. Bunlardan kararlı firma pek az veya hiç inovasyon yapmayan ancak var olan koşullar sürdükçe pazarda kararlı bir konumu olabilecek firmadır. Yenilikçi firma rekabetçi ve teknolojik çerçevede inovasyon sürecini sürdürme ve yönetme kapasitesine sahip olan firmadır. Öğrenin firma ise, inovasyon kapasitesine ek olarak değişen çevreye de uyum yeteneği olan firmadır. Son olarak kendisi yaratabilen firma ise temel teknolojik kapasitesini kullanarak farklı pazarlarda kendisine yer bulabilen ve yeni pazarlar yaratabilen firmadır. Tabii ki bizim hedefimiz daima son firma tipi olan kendisi yaratabilen firmalara sahip olabilmektir. Bizleri bilgilendirecek olan panelistlerimiz inovasyonun ne olduğunu, uygulamalarda neler yapılması gerektiğini anlatacaklar.”
6 Federasyondan biri BASİFED
Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri (BASİFED) Federasyon Başkanı Deniz Taner, BASİFED hakkında kısa bilgiler aktardı. Devletin her konuda öncü olduğuna dikkat çeken Federasyon Başkanı Deniz, vatandaşın takip etmesiyle özel sektörün güçlü bir konuma ulaştığını belirten Deniz; “Aynı şekilde kurumsallaşma yani örgütlenmede de devlet öncü oldu. Ticaret odalarının meslek örgütlenmesini sağladı. Ancak son 20 yıldır sivil toplumda gönüllülük esasına dayalı yeni bir yapılanma oluştu. İş dünyası bu örgütlenmeyi çok sıkı takip ediyor. AFSİAD bunun en güzel örneği. 2003 Yılından itibaren ülke çapında derneklerin derneklere üye olması suretiyle örgütlenmeye yasal izin çıktıktan sonra Türkiye’de BASİFED gibi 6 tane federasyon kuruldu. Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyon Alanya’dan Çanakkale’ye kadar Afyon’a kadar uzanan Uşak ve Kütahya’yı kapsayan bir bölgede örgütlendi. 20 Üyesi var. İki bin 2 yüz iş yerini temsil ediyoruz.” diye konuştu.
Bölgesel teşvik önemli
Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş, inovasyon konulu toplantının Afyonkarahisar’a katkı sağlamasını diledi. İnovasyonun yeni karşılaşılan bir kavram olduğunu dile getiren Rektör Altuntaş, inovasyonun fark yaratan yenilik anlamına geldiğini ifade etti. Rektör Altuntaş, panel için inovasyon konusunun seçilmiş olmasının Afyonkarahisar sanayicisinin yeniliğe ve gelişime açık olduğunun göstergesi olarak yorumladı. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Av. Halil Ünlütepe, İzmir Mermer Fuarı sonrası Afyonkarahisar’ın öneminin bir kez daha anlaşıldığını söyledi. Milletvekili Ünlütepe “İzmir’de açılan mermer fuarını izledim. Mermer fuarında Afyonkarahisar’ın önemini daha çok anladım. Sayısı 2 yüzü geçen sergiler Afyonkarahisar’lı iş adamlarımızındı. Çok büyük bir kaynak bizim için. Afyonkarahisar’ın mermer sektörünün gelişmesinin yanında termal sektörünün ve gıda sektöründeki konumunda iyi değerlendirmemiz lazım. Bugünkü ortamda para çok zor. Bir şeyi geliştirmek daha da zor. Önemli olan bölgesel teşvik.” şeklinde konuştu.
İnovasyon yapısı güçlendirilmeli
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Aydoğan, günümüzde yeni iş fikirleri bulmak ve bu fikirleri hayat geçirmenin, ayakta kalmanın, kar etmenin ve büyümenin yolu haline geldiğini ifade etti. Aydoğan konuşmasında; “İnovasyonun altyapısının güçlendirilmesi gerekmektedir. Sadece Türkiye değil, dünyanın en önemli sorunlarından biri olan rekabet olgusunda Türk firmalarının uluslar arası rekabet gücünün arttırılması yönünde atılacak en önemli adım, inovasyon alt yapısını güçlendirilmesi olacaktır. Dünya ticaretinde önemli pay sahibi olan gelişmiş ülkeler ve dünya ticaretinden aldığı payı arttıran gelişmekte ola ülkelerin elde ettiği başarılar, yapılan icraatların üretilen yeni teknolojilerin veya var olan teknolojilerin yeni ihtiyaçlara uyarlanmasının bir neticesidir.”ifadelerini kullandı.
Karın anahtarı inovasyon
TBMM Plan Bütçe Komisyon Başkanı AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Doç. Dr. Sait Açba, dünyadaki küresel anlamda rekabetin oluştuğunu belirtti. Açba, rekabette öncülük sağlanması gerektiğini kaydederek şöyle konuştu: “Bu öncülük inovasyondan geçiyor. “İnovasyon tüm ülkeler bazında değerlendirilmelidir. Yeni bir üretim değil, bütün üretim değişmelidir. Üretimi etkileyen her şeyde de değişim söz konusudur. Karın tek anahtarı inovasyondur. Bu konuda AR-GE çalışmaları büyük önem arz etmektedir. Gelişmiş ülkelere baktığımızda AR-GE’ye ayırdığı pay yüzde 2 olduğunu görüyoruz ve bu oran yüzde 3’lere çıkacaktır. Türkiye bu beşiğe yaklaşmıştır ancak yeterli bir düzeye ulaşmamıştır.”
Panelistler inovasyonu anlattı
İnovasyon panelinin oturum başkanlığını AFSİAD Yüksek İstişare Konseyi Kurulu Başkanı Şükrü Demirayak yaparken panelistler; ORKA Group Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Kayabaş, Özdilek A.Ş’den İşadamı Hüseyin Özdilek, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Belkıs Özkara, AKÜ İİBF Dekan Yardımcısı Mustafa Kurt inovasyonu anlattılar. Panele; AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Koca, Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Şahin, Baro Başkanı Av. Celal Mümtaz Akıncı, Milli Eğitim Müdürü Hidayet Yıldırım, Bayındırlık ve İskan Müdürü İbrahim Öz, Çevre ve Orman Müdürü . Blge Müdürü Enver Timurboğa, Nazmiye Uzun, TCDD TOSYÖV Başkanı İhsan Beşer, Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, ADD Şube Başkanı Nazmi Yılmaz ve çok sayıda davetli katıldılar. Panel sonrası ödül töreni gerçekleştirilirken toplantı sonrası akşam gala yemeği verildi.