Egeli KOBİ’lere Avrupa fırsatı Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği ile Ege Bilgi ve Yenilik Merkezi ve Ege Bilgi Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, Afyonkarahisar’daki KOBİ’ler için eğitim düzenledi. Eğitimde KOBİ’lerin Avrupa firmalarıyla temasa geçmelerinin ve iş yapmalarının yöntemleri anlatıldı. Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği ile Ege Bilgi ve Yenilik Merkezi ve Ege Bilgi Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler’e (KOBİ’lere) yönelik proje eğitimi verdi. Eğitimde konuşan Ege Üniversitesi Bilim Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Uzmanı Dr. Serdal Temel, amaçlarının Türkiye’deki KOBİ’lerle Avrupalı KOBİ’lerin birlikte iş yapmasını sağlama olduğunu söyledi. Temel, bu bağlamda Avrupa İşletmeler Ağı’nın kurulduğunu hatırlatarak “Avrupa İşletmeler Ağı, 44 ülkede 600’den fazla merkezle hizmet veriyor. Bu merkezlerde toplam 4 milyonu aşkın KOBİ bulunuyor. KOBİ’ler, bu ağ üzerinden birbirileriyle iş yapıyor. Biz de bize başvuran KOBİ’ler ile Avrupalı KOBİ’lerin ihtiyaçlarını karşılaştırıp ortak bir nokta bulmaya çalışıyoruz” dedi. 5 MİLYON AVRO Avrupa İşletmeler Ağı’nın bir Avrupa Birliği projesi olduğuna dikkat çeken Temel, “Biz bu proje ile 20’nin üzerinde proje hazırladık ve 5 milyon Avro’nun üzerinde para aldık” diye konuştu. Verdikleri hizmetin tamamen ücretsiz olduğunu kaydeden Temel, kendilerinin üniversite görevlisi olması nedeniyle bir ücret talep edemeyeceklerini söyledi. Temel, yaptıkları hizmetin bir bakıma danışmanlık gibi algılanması gerektiğini belirterek bu hizmetin bir danışmanlık şirketi tarafından verilmesi halinde oldukça yüksek bir ücret talep edileceğine dikkat çekti. 3 AMAÇ VAR Asıl olarak 3 amaçlarının olduğunu belirten Temel, şöyle konuştu:
“Amaç kendi KOBİ’leri ile diğer ülke KOBİ’leri arasında bir bağ oluşturmak. KOBİ’lere yardımcı olmak. AB projeleri konusunda akademisyenlere ve firmalara bilgi vermek. Yeni projeler konusunda destek vermek.”
Avrupa İşletmeler Ağı’nın Otomatik Eşleştirme Aracı ile firmaları eşleştirdiğini anlatan Dr. Serdal Temel, bu ağda haftalık olarak bilgilerin yenilendiğini, ihtiyaçların ve taleplerin güncellendiğini aktardı. Temel, bu sistemde yer almak isteyen KOBİ’lerin EBİLTEM ve EPIC Ege ile iletişim kurmaları halinde bu ağa katılabileceklerini söyledi. TÜRKER’DEN KÜRESELLEŞME VURGUSU Eğitimde konuşan Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Sekreteri Muammer Türker ise, iktisadi gelişmelerin baş döndürücü boyuta ulaştığını belirtti. Türker, “Yerel değerler öne çıkarken küreselleşme alabildiğine ilerliyor. Söz konusu toplumsal gelişmelerin kurumlara, şirketlere, ailelere ve en önemlisi kişilere etkisi de aynı hızda devam ediyor. Tabii ki dünyadaki bu gelişmeler Afyonkarahisar’da da değişe yol açmış, gelişmeleri hızlandırmıştır” dedi. Türker, şöyle devam etti: “Daha dünün sıcak suyu, hamamı, bugün termal başkent olma yolunu açmıştır. Dünün taşı, kümesi, bugün dünyaya ihraç edilen ve aranan mermeri olmuştur. Dünün tavuğu ve kümesi, bugün yapılan güçbirliklerinin de katkısıyla büyük bir sektör haline gelmiştir.Lokum ve sucuk, bir sanayi ürünü haline gelmiştir.” SİNERJİ YARATILDI Afyonkarahisar’ın atılım yapması için önünde büyük bir imkan olduğunu vurgulayan Türker, “Özellikle son dönemde memleketimizde Belediye Başkanı ile, Valisi ile, üniversitesi ile, sivil toplum örgütleri ile yıllardır beklenen işbirliği ve koordinasyonu yakalamıştır. Özellikle siyasiler ile kurumlar arasındaki uyumlu çalışma da eklenince Afyonkarahisar’da sinerji yaratmıştır” diye konuştu.
Türker, bu süreçte Afyonkarahisar’daki işadamlarının Avrupa Birliği projelerine teveccüh göstermesi gerektiğini belirtti.
KUTU
EBİLTEM, KOORDİNATOR DURUMUNDA
1994 yılında Ege Üniversitesi’nin Ar-Ge çalışmalarını daha da güçlendirmek ve özellikle Üniversite-Sanayi İşbirliğini güçlendirmek amacı ile kurulan Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM), özellikle son 10 yıl içinde, üniversitelerin sanayi ile ilişkilerini koordine ederek üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirme çabası gösterirdi.
EBİLTEM’in öğretim elemanlarına yönelik çalışmalarının 10 yıllık bir süreç içinde rakamsal verilerle de desteklenerek sunulduğu bu kitapçık, düzenli hazırlanan yıllık raporların bir özeti niteliğinde. Merkezin tüm çalışmaları ile ilgili ayrıntılı bilgiye web sitesinden de erişilebiliyor.
Ayrıca EBİLTEM bir Üniversite - Sanayi ara yüzey kuruluşu olmasının yanı sıra, İnovasyon, Ar-Ge, Teknoloji Transferi, Teknoloji Lisanslama ve AB Fonları gibi, sektörün ve akademisyenlerin gereksinim duyabilecekleri konularda “tek durak merkez” olarak faaliyetini sürdürüyor.
Tamamen özgün bir model olarak “EBİLTEM” kısa adı ile Üniversite’de olduğu kadar ulusal - uluslararası düzlemlerde de tanınan ve saygınlığı olan bir kurum haline gelen Merkez’in en büyük gücü ve desteği Ege Üniversitesi’nin geniş uzman havuzu.
EPİC EGE:
Ege Bilgi ve Yenilik Merkezi, Avrupa Birliği Yenilik ve Rekabetçilik Programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir proje. Proje, EBİLTEM koordinatörlüğünde, Denizli Ticaret Odası ile Ege İhracatçı Birliği ortaklığında 2013 yılına kadar sürecek.
Projenin amacı İzmir, Denizli, Manisa, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Aydın, Uşak, Afyonkarahisar ve Muğla illerindeki firmalar ve yabancı firmalar arasında ticari işbirlikleri konusunda yardımcı olmak.