“İşbirliği yapın ve kazanın”
İlimiz seracılarına, yabancı firmalarla işbirliği yapmaları konusunda çağrıda bulunan Vali Balkanlıoğlu, Hollanda’nın seracılıkta dünyanın en iyi pazarlama ağına sahip bir ülke olduğunu ve karşılıklı çıkarlar doğrultusunda, Türk firmalarının sektördeki avantajları değerlendirebileceğini söyledi.
İlimizde modern seracılık alanında kurulan firmalar ve bu alanda yeni yatırım yapmak isteyen firmalara katkı sağlamak amacıyla “AFSİAD- Hollanda Tarım Ofisi/NABSO” işbirliğinde dün ‘Modern Seracılık Sektörünün Gelişimi” konulu eğitim semineri ve firma eşleştirme toplantısı düzenlendi. İkbal Termal Otel’de düzenlenen programın açılış konuşmasını ise ‘Sera Kültürü Programı’nın ilimizde gerçekleşmesinde öncülük eden Afyonkarahisar Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Demirayak yaptı.
“DOĞAL KAYNAKLARIMIZI KULLANMAYA BAŞLADIK”
Konuşmasında, ilimiz ekonomisi açısından seracılığın önemine vurgulayan yapan AFSİAD Başkanı Şükrü Demirayak, Ege’nin yükselen yıldızı olan Afyonkarahisar’da, doğal kaynaklara dayalı yatırım ve projelerin son yıllarda önem kazandığını söyledi. Bu yatırım ve projelerin başında ise jeotermal seracılığın yer aldığını ifade eden Başkan Demirayak, jeotermal seracılığına yerli ve yabancı yatırımcıların büyük ilgi gösterdiğini kaydetti.
“UYGUN DEĞİLSE KOMŞUNUZA BİLE PAZARLAYAMAZSINIZ”
AFSİAD’ın seracılık alanında düzenlediği seminer ve toplantıya katılar destek veren Vali İrfan Balkanlığı ise programda konuşmada, ilimizin seracılık açısından çok avantajlı bir il olduğunu söyledi. Seracılığın, kaliteli yapılması halinde yüksek kazanç sağlama şansının daha da artacağını belirten Vali Balkanlıoğlu, üretilen her malın dünyanın her yerine pazarlamanın da mümkün hale geldiğini; ancak üretilen ürünün, kaliteli ve uygun fiyatla üretilmemişse bu ürünü insanın komşusuna bile satmasının imkânsız olduğunu dile getirdi.
Eşleştirme toplantıları, sera yatırımcısının ufkunu genişletti. Seracılıkla ilgilenen firmalar, yatırım yapacakları alanla ilgili her bilgiyi konunun uzmanlarından aldı.
“Doğal kaynaklarımızı kullanmaya başladık”
‘Sera Kültürü Programı’nın ilimizde gerçekleşmesinde öncülük eden AFSİAD Başkanı Şükrü Demirayak, Ege’nin yükselen yıldızı olan Afyonkarahisar’ın, doğal kaynaklarını da üretimin ve ekonominin hizmetine sunacak olan yatırım ve projelerin son yıllarda önem kazandığını söyledi. Başkan Demirayak, yerli ve yabancı yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği jeotermal seracılığında bunların başında geldiğini söyledi.
İlimizde modern seracılık alanında kurulan firmalar ve bu alanda yeni yatırım yapmak isteyen firmalara katkı sağlamak amacıyla ‘AFSİAD - Hollanda Tarım Ofisi/NABSO’ işbirliğinde ‘Modern Seracılık Sektörünün Gelişimi “ konulu eğitim semineri ve eşleştirme toplantısı düzenlendi. İkbal Termal Otel’de gerçekleştirilecek toplantıya, Vali İrfan Balkanlıoğlu, AFSİAD Başkanı Şükrü Demirayak, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, Sera Kültür Başkanı Harm Matter, Hollanda Tarım Ticaret Destek Ofisi Başkanı Jop Kipp, Afyonkarahisar, Yozgat, Tokat, Konya ve Antalya’da faaliyet gösteren firmaların temsilcileri katıldı.
“HIZLI DEĞİŞİM VE GELİŞİM GÖSTERİYORUZ”
Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren AFSİAD Başkanı Şükrü Demirayak, Afyonkarahisar’ın hızla gelişim ve değişim gösterdiğini, AFSİAD’ın da doğanın ve tarihin sunduğu değerleri birer markaya dönüştürme ve dünyanın dikkatini Afyonkarahisar’a çekme noktasında çok büyük adımlar attıklarını söyledi. Demirayak, termal, tarım, gıda ve turizm alanlarında gerek gerçekleşen gerekse planlanan devasa projeler sayesinde, Afyonkarahisar’ın adını en üst sıralara yazdırma yolunda emin adımlarla yürüdüğünü kaydetti.
PROJELERİ DESTEKLEYENLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Demirayak, Afyonkarahisar’ı bir dünya şehri yapacak olan bu çalışmaları başlatan, destekleyen ve yürüten; yöneticiler başta olmak üzere, kurum ve kuruluşlarına, ilimizin kazanmasını öncelik olarak benimseyen işadamlarına teşekkür ettiğini söyledi. Ege''nin yükselen yıldızı olan Afyonkarahisar’ın, doğal kaynaklarını da üretimin ve ekonominin hizmetine sunacak olan yatırım ve projelerin son yıllarda önem kazandığını belirten Demirayak, yerli ve yabancı yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği jeotermal seracılıkta bunların başında geldiğini söyledi.
AFSİAD GELİŞİMİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR
Hali hazırda kurulan ve kent ekonomisine katkıda bulunan seracılık yatırımlarının dışında, yeni yatırımcılar için de ilimizin bir cazibe merkezi haline geldiğini ifade eden Demirayak, “ Ayrıca Türkiye''nin en büyük jeotermal serasının ilimizde kurulacak olması, bu alandaki yeni yatırımlarla potansiyelimizin en yüksek şekilde kullanılacağının habercisidir. İlimizde modern seracılık yatırımları hız kazanıyor. Geleceğin önemli sektörleri arasına girecek olan Jeotermal seracılık, organik tarım ve modern seracılık hızlı gelişimini sürdürüyor. Bu gelişimi yakından takip eden Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği olarak, ilimizde modern seracılık alanında kurulan firmalar ve bu alanda yeni yatırım yapmak isteyen firmalara katkı sağlamak amacıyla, Hollanda''Tarım Ofisi/NABSO''nun düzenlediği eşleştirme toplantısına destek vermekten mutluyuz” dedi.
İŞBİRLİĞİ AŞAMA KAYDEDECEK
Demirayak şöyle devam etti; “Bildiğiniz üzere, 2009 ve 2010 yıllarında düzenlenen tarım heyetlerinde Hollandalı ve Türk firmalar arasında birçok başarılı işbirlikleri ortaya çıkmıştı. Yine bu dönem zarfında Hollandalı firmalar Grovvtech Fuarı''nda da yer almış, bu etkinlikler süresince tarım sektöründe yer alan Türk ve Hollandalı firmalar arasında birçok yeni iş bağlantıları gerçekleştirilmişti. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Hollanda Tarım Heyeti''nin ilimize gelmesiyle, tarım sektöründeki Türk ve Hollandalı aktörler arasında başarılı iş bağlantılarının boyutunun, bir aşama daha kaydedeceğine inanıyoruz.”
“GÜÇLÜ KAYNAKLARINIZ VAR”
Devamında bir selamlama konuşması yapan Sera Kültür Başkanı Harm Matter, seminer ve eşleştirme toplantıları ile Türk ve Hollandalı firmalar arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğine inandığını söyledi. Afyonkarahisar’da güçlü jeotermal kaynaklar bulunduğunun farkında olduklarını belirten Matter, halihazırda mevcut olan bilgileri dikkate almak gerektiğini söyledi. Matter, diğer şehirleri de dolaşarak bilgileri toparlayacaklarını belirtti. Matter tüm bu çalışmaları Türk ve Hollandalı işadamlarının ortaklıklarının daha da gelişmesi için yaptıklarını söyledi.
“AFYON’UN HAVASI BÜYÜK AVANTAJ”Vali Balkanlıoğlu ise, Türkiye’nin yüzde 8’in üzerinde gelişme kaydeden bir ülke olduğunu söyledi. Tarım sektörünün de bu gelişmelerden nasibini aldığını ifade eden Balkanlıoğlu, “Afyonkarahisar seracılık açısından çok avantajlı bir il. Bize tanrı vergisi sıcak su bahşedilmiş. Meteoroloji uzmanlarından edindiğimiz bilgilere göre güneşli gün sayısı, diğer illerin ortalamasının çok üzerinde. Gece ve gündüz ısı farkının yüksek olması seracılık için son derece iyi dediler. Bitkilerin de akşamları serince uyumaya ihtiyacı varmış. Antalya vilayetimiz, seracılığın merkezi olarak biliniyor. Buna mukabil yazları çok sıcak geçtiği için üretime 4 ay kadar ara vermek durumundalar. Bizde ise senenin 12 ayı ürün almak mümkün. Bu bizim için büyük bir avantaj. Termal su kaynağımızı akıllı kullanabilsek, toprağımızı uygun bir şekilde bu işe tahsis edebilirsek Afyonkarahisar''da birçok insanımız seracılıktan rahatlıkla geçimini temin edebilecek durumda” dedi.
“KALİTELİ DEĞİLSE KOMŞUNUZA SATAMAZSINIZ”
Balkanlıoğlu şöyle devam etti; “Bu işi uzmanından dinleyip kaliteli yapabilirsek pazarlama şansımız ve bu işten yüksek kazanç sağlama şansımız daha da artacaktır. Günümüz dünyası o kadar küçüldü ki küçük bir köy halini aldı neredeyse. Ürettiğiniz bir malı her yere pazarlamak mümkün hale geldi. Bir şeyi üretiyorsanız bunu kaliteli ve uygun fiyatla üretemiyorsanız en yakın komşunuza, akrabanıza bile bunu satmanız mümkün değil. Hollanda seracılık konusunda yarışa bizden çok erken başladı. Bu konuda dünyanın sayılı ülkelerinden. Dünya çapında pazarlama ağına da sahip. Karşılıklı çıkarlar doğrultusunda insanların birbirileri ile işbirliği yapması lazım. Türkiye''nin bir şansı da toprağının bakir olması.” Balkanlıoğlu, toplantıyı düzenleyen AFSİAD ve bütün sanayici ve işadamları ile Hollanda''dan gelen seracılık uzmanlarına çok teşekkür ettiğini söyledi.
“BAHÇECİLİĞİN GELİŞMESİNE KATKI VERECEĞİZ”
Hollanda Tarım Ticaret Destek Ofisi Başkanı Jop Kipp ise ‘Sera Kültür Programı’ndan bahsetti. Neden Türkiye’yi seçtiklerini, Türk seracılığının fırsatlarını ve aktivite planlarını anlatan bir sunum gerçekleştiren Kipp, Hollanda küçük bir ülke olmasına rağmen bahçecilik alanında tüm dünya tarafından kabul edilmiş bir uzmanlığa sahip olduğunu söyledi. Bu alanda Hollanda’yı böylesi seçkin kılan şeyin ve Hollandalıların Türk bahçeciliğinin gelişmesine yapacağı katkısının ancak ‘işbirliği’ noktasında mümkün olabildiğini belirten Kipp, Hollanda bahçecilik sektörünün başarısında işbirliğinin önemli bir rol oynadığını kaydetti.
“BİLGİNİN YAYILMASI KOLAYLAŞIYOR”
Kipp, şöyle konuştu “Hollanda bahçecilik aktiviteleri ‘araştırma, bahçecilik ürünleri ve hizmetlerinin tedarik edilmesi, bitki yetiştirme, çoğaltım, üretim ve alım satım’ küçük bir coğrafi alanda yoğunlaşmıştır. Bahçeciliğin çeşitli dallarıyla ilgilenen kişiler birbirleriyle hem profesyonel, hem gayrı resmi olarak temas halinde olduklarından bilginin yayılması kolay olmaktadır. Yetiştiriciler üretimin teknik sorunlarını beraber çözerler, gerekirse teknik tedarikçilerinden destek alırlar. Yetiştiricilerin pazarlama kooperatifleri kalite standartları oluşturur, tedarik zinciri lojistiği oluşturur, pazarlama yapar. Yetiştiriciler ve bahçecilik tüccarları, birlikte, nihai ürünlerini müşterilerin tercihlerine göre perakende satış yerlerine ulaştırır.”
“SEMBOLÜMÜZ LALE TÜRKİYE’DEN GELDİ”
Kipp şöyle devam etti; “İşbirliği, sektörün sürekli yenilenmesini sağlar. Lale, bu yenilenmenin pek çok örneğinden biridir. Hollanda’nın geleneksel sembollerinden olan lale aslen Türkiye’den gelmiştir. Ama Hollandalılar yüzlerce yıldır lalelerin sezonda daha erken açmasını nasıl sağlayacaklarını bilirler. Artık laleleri hidroponik olarak yetiştirebildikleri için metrekare başına daha çok ürün alabilmektedirler. Bu da Hollandalı yetiştiricilerin daha yüksek verim almak ya da tüketicilere daha iyi hizmet sunabilmek adına yeni üretim tekniklerine nasıl ayak uydurabildiklerinin iyi bir örneğidir.” Kipp; “ Bahçecilik enerji tasarrufu yapmanın ötesine gidip enerji üretmeye de başlamıştır” dedi. Konuşmaların ardından Bahçecilik Teknolojisi Uzmanı Ruud Maaswinkel ‘Sürdürülebilir Modern Seracılık Sektörünün Gelişimi’ konulu bir seminer verdi.
“MERKEZ İÇİN ÇALIŞMA YAPILACAK”
Seminer sonunda bir konuşma yapan ATSO Başkanı Serteser, Afyonkarahisar’ın 5 yıl içerisinde seracılığın önemli merkezlerinden birisi olacağını söyledi. Jeotermal kaynağın diğer illerde olabileceğini ancak sahip olduğu iklim ve diğer özellikleri nedeniyle Afyonkarahisar’ın diğer illere göre daha avantajlı olduğunu belirten Serteser, Hollanda Tarım Ofisi/NABSO’nun Türkiye’ye kurmayı planladığı inovasyon merkezinin ve eğitim merkezinin ilimizde kurulmasını teklif etti. Sera Kültür Başkanı Harm Matter de yapılacak fizibilite çalışmasının ardından kurulup kurulmayacağına karar verilebileceğini kaydetti.
YÜZ YÜZE GÖRÜŞME FIRSATI YAKALADILAR
Sektör uzmanlarının seminer katılımcılarının sorularını yanıtlamasının ardından eşleştirme toplantıları gerçekleştirildi. Türk firmalar, bahçecilik sektöründe uluslar arası ölçekte teknoloji imalatçısı, projelendirme, komple malzeme, yatırımcılara fizibilite çalışması ve eğitim, ürün hasat artışı, Ar-Ge ve satış organizasyonu konularında uzman 11 Hollandalı firma ile yapılan toplantılarda iş imkânı ve yatırım fırsatları gözden geçirildi.