Perdelerin gitarını kaldıran dahi müzisyen Afyonlular ile buluştu
Türkiye’nin perdesiz gitar denilinde ilk akla gelen ismi, duayen müzisyen Erkan Oğur’un kurduğu jazz grubu Telvin Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde müzikseverlere unutulmaz dakikalar yaşattı. Konser öncesi Gazete 3’e bir açıklama yapan Erkan Oğur, perdesiz gitarı Türk müzik seslerine olan ihtiyaç nedeniyle keşfettiğini söyledi.
Afyonkarahisar’da Telvin rüzgarı esti. Türkiye’nin duayen gitar ismi Erkan Oğur’un kurduğu Telvin jazz grubu Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi’nde dinleyicilere müzik ziyafeti çekti. Konser öncesinde kısa bir açıklama yapan Oğur, Telvin grubu ile ilk kez Afyonkarahisar’a geldiğini ve grubun emprovizeye dayalı jazz unsuru içeren ama aynı zamanda folklorik öğeleri olan da müzik grubu olduğunu kaydetti.
ÖLÇÜM YAPILSA EN FAZLA DİNLENEN MÜZİĞİN HALK MÜZİĞİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKAR
Oğur, son dönemlerde Türkiye’de pop müziğin yaygın olduğunun görüldüğünü ve bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi. Oğur, “Fakat en yaygın olan müzik bizim halk müziğimizdir. Onun sadece ölçümü yapılmıyor. Ölçümü yapılsa şaşırtıcı bir netice karşımıza çıkar” dedi. Erkan Oğur, iyi bir sanatın ya da belli bir düzeyde olan sanatın toplum tarafından kabul edilmesi ile ilgili olarak ise “Az olan şeyler kıymetlidir. Çoğaldığı ve yayıldığı zaman niteliğini elbette kaybeder. Bunun böyle bir bedeli var. İyimser bir yaklaşımla az olmak durumunda ki o yüzden az sayıda insan ilgilidir diye düşünüyorum. Pop ise modaya dayalı ve zaman zaman çok yükselen, zaman zaman kaybolan, değişen ve akışkanlığı olan günceli tarif eden ve ihtiyacı gideren bir durum. O da olmak zorunda ve değişmek zorunda gibi bir akışı var” diye konuştu. GİTARI EN ÇOK BEN SEVERİM
Gitar virtüözü yakıştırmalarının hatırlatılması üzerine ise Oğur, “Gitar virtüözü değilim ama gitarı severim. En çok ben severim. Onu söyleyebilirim. En çok sevdiğini söyleyenden daha çok seviyorum. Ama virtüöz değilim. Virtüözlük tam ve kamil bir tekniktir. Biz sonradan olmayız. Belli ölçüde çalabiliyoruz ama virtüöz değilim” diye konuştu. Perdesiz gitarın Türk müziği seslerine ihtiyaç nedeniyle yaptığını anlatan Oğur şunları kaydetti:
“Perdesiz gitarı ben Türk müzik seslerine olan ihtiyaçtan 1976 yılında ilk defa yaptım. Çünkü batı sistemi olan bir perdeli gitarda bizim makamımızı ve halk müziğimizdeki tavırları çalmak ve sesleri üretmek mümkün olmuyordu. Onun için perdelerin kalkması gerekmekteydi. Ben de halk müziğinden Türk müziğinin içinden gelen birisi olarak batı sazları ve müziği ile uğraşırken o ihtiyacı hep hissettim. Ve perdeleri kaldırarak gitar üzerinde kendimce bir çözüm buldum. Sonradan güzel bir renk de ürediğini görerek üzerine biraz daha fazla eğilerek, bunun yeni bir saz olduğunu tahmin ederek, daha çok ilgilendim. Zaman içinde de kendi tavrı, estetiği, tınısı ve ürünleri ortaya çıktı. Sonra da gençler ve bazı profesyonel müzisyenler ilgilenip onlar da çalmaya başladı. Bugün giderek artan ve yayılan bir özelliği var. New York’ta, Paris’te 4-5 yıldır festivali bile yapılmakta. Dünyada ismi duyulmuş Pat Metheny, Steve Vai, John McLaughlin gibi müzisyenler de bir süre sonra perdesiz gitarı çalmaya başladılar.”
Oğur, Türk müziğine inandığının da altını çizerek, “Türk müziğine inanmaktayım. Yüksek düzeyde bir müzik olduğunu hissediyorum. Dünya tarafından tanınması gibi bir kaygım yok. Olduğu gibi dursun yeterli” yorumunu yaptı.
AKM’deki konserde salonun dolu olduğu gözlenirken Telvin’in müzik ziyafetini dinlemeye gelenler arasında Vali Haluk İmga, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Ali Altuntaş, Hava Meydan Komutanı Hava Albay Cengiz Tatar, AFSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Demirayak ve çok sayıda müziksever vardı. [gallery columns="4" link="file" ids="1701,1702,1703,1704,1705"]