Afyonkarahisar Sanayicileri ve İşadamları Derneği (AFSİAD) Başkanı Hüsnü Serteser, hükümetin bir an önce dünya pazarıyla rekabette avantajlı sektörleri belirlemesi ve bu sektörleri desteklemesi gerektiğini ifade ederek, devlerle rekabet için devlet yardımının şart olduğunu söyledi.
AFSİAD Başkanı Hüsnü Serteser, dünya pazarında devlerle yarışıldığını ifade ederek, hükümetin dünya pazarıyla rekabette avantajlı sektörleri belirleyip, bunlara destek olması gerektiğini ifade etti. Serteser devletin iş adamlarına kredi verip yada vermemesi halinde belirsizliğin kısa sürede olsa geçtiğini ancak halen dünyada oluşan globalleşme ne derecede olacağı belli olmadığını dile getirdi.Amerikanın bunu atlattığını dile getiren Serteser ancak Avrupa da bu globalleşmenin ne olacağı belli olmadığını dile getirdi. Serteser “Bunun yüzünden kimse bu durumun bittiği şeklinde görmüyor. AKP partinin kapatılması yönünde olan mahkeme neticelendi. Bu sonucun en doğru şekilde oldu. Demokrasi açısından olması gereken buydu zaten. Kapatılması halinde daha farklı sonuçlar doğurabilirdi. AKP partinin kapatılma olayında en mantıklı karar verildi. Bunun kararı da ekonomiye olumlu yönde oldu. Kapatılsaydı daha olumsuz yönde Türkiye’yi etkileyebilirdi. En azından içerdeki krizi kapatma davasının olumlu sonuçlanmasından dolayı atlattık sayılır. Dünyadaki krizinin yansımaları daha bitmemiş durumda, dünya otoriteleri zaten bu görüşte birleşiyor. Devletten beklentilerimizin dışında işadamlarının ve yatırımcılarının ayaklarını yorganlarına göre uzatıp dikkatli kararları almaları gerekiyor. Yani tam anlamı ile yatırım yapılacak dönemin olmadığını düşünüyorum.”dedi.
“Rekabet imkanı dünyada zayıf ürünlere yönelmeliyiz”Devletin teşvik vermesi halinde bile her şeyin durulduktan sonra yatırımların olması gerektiğine inandığını belirten Serteser “ Ama tabi ihracata önem verilmesi gerekli ama oda kurum düşüklüğünden dolayı ihracatçılar bu yüzden sıkıntı çektiklerini düşünüyorum. Katma değeri yüksek ürünlerin ihracatların bu sıkıntıyı bence bu sıkıntıyı biraz daha düşürecek. Katma değer yüksek oranı ne demek diye soracak olursanız 3 dolar, beş dolar gibi rekabete açık olan ürünlerin yerine katma değeri daha fazla kar oranı yüksek olan ürünlere ağırlık verilmesi lazım.”dedi.
Serteser, kar oranı yüksek ihracata önem verilmesi demek kurum düşüklüğüne bağlı olmayan bir ihracat demek olduğunu ifade etti. Serteser bu konu ile ilgili olarak “ Zaten kar yüzdesi yüksek bir ihracattan bahsediyoruz. Dolası ile yatırımcıların ve iş adamlarının, dünya rekabetine açık konularda ihracat malı üretmekten ziyade ihracata az olan kendi ülkemizin, imkanlarını bu şekilde kullanarak bu şekilde yönelmek lazım. Devletin de bu şekilde ihracat yapanlara teşviklerini vermeleri lazım. Dolası ile devletten istediğimiz bizim Türkiye’miz de rekabet oranı yüksek üretim kalemlerini belli edip, rekabet oranı yüksek olanlar bu konuda yardımcı olmalarını istiyoruz. Hem bu Türkiye’nin ihracat elini güçlendirecek. Hem de ihracat yapan işadamlarının kurum düşüklüğüne bağlanmaksızın ihracat durumunu artıracaktır. Devlet bu tip konulara eğilmeleri isterken iş adamlarımızdan da her konuda dikkatli davranmaları gerektiğini istiyoruz. Rekabete açık olan ürünlerde ihracatlardan ziyade rekabet imkânı dünyada zayıf ürünlerde üretim ve ihracat yapmaları gerekiyor. “dedi.