Hükümetin bir an önce dünya pazarıyla rekabette avantajlı sektörleri belirlemesi ve bu sektörleri desteklemesi gerektiğini belirten AFSİAD Başkanı Serteser.”Devlerle rekabet ancak devlet yardımı ile mümkün” dedi.
Afyon Sanayicileri ve İşadamları Derneği (AFSİAD) Başkanı Hüsnü SERTESER dünya pazarında devlerle yarışıldığını belirterek,”Hükümet dünya pazarıyla rekabette avantajlı sektörleri belirleyip bunlara destek olmalı” dedi. Serteser,tarımın ihmal edilmemesi gerektiğini de ifade ederek,tarıma önem verilmesi halinde bugünkü ihracat rakamının tamamının bu alandan karşılanabileceğini öne sürdü.Bu gün gazetesi’nin sorularını cevaplayan Serteser,sanayicinin sıkıntılı günler geçirdiğini belirterek yeni yeni oluşturulan birlikte hareket etme düşüncesiyle bu zor dönemin en az zararla atlatılacağını vurguladı.Serteser’in sorularımıza verdiği cevaplar şöyle:
ACİL ÖNLEM PAKETİ
· Sayın Başkan,Afyon’daki iş dünyasında bugün yaşananları anlatır mısınız?Bu yaşana ekonomik gelişmeler sizi nasıl etkiledi?
H.S.:Afyon aşağı yukarı merkezde 150 bin toplamda 900 bin nüfuslu bir Anadolu şehri. Türkiye’dehafifi ekonomik sıkıntılar olsa bu tip Anadolu şehirlerine daha fazla yansıyor.Aşağı yukarı 2 yıldır önemli bir durgunluk piyasada likiditenin azalması kurun düşüklüğüne rağmen maliyetlerin artması,Afyon işadamını yakından ilgilendiriyor.Hükümetin milli bir paket çıkartması lazım.Türkiye’yi bölgelere bölerek avantajlı sektörleri ortaya çıkartıpbunlara başta üretim olmak üzere önemli ölçüde destek sağlanması lazım.Dünyayla rekabet edeceğimiz sektörler devlet tarafından acilen desteklenmeli.Bu acil bir şekilde çıkartılmalı.Acil önlem paketi hazırlanıp hayata geçirilmeli.Hele hele dünyanın global krizle baş başa olduğu maliyet gücüyle baş edilmesi çok güç olan çin gibi bir devin her sektörde neredeyse tüm dünyaya hakim olduğu dönemde bizi büyük zorluklar bekliyor tabi ki. · Peki çözüm yolu nedir?Neler öneriyorsunuz bu zor günlerden çıkabilmek için? ORGANİK TARIMA ÖNEMH.S.:Çözüm tarımı desteklemede.Kentimizde hayvansal ürünler ileri durumda.Ama Türkiye için ele alırsak çok verimli topraklarımız var.Tarım çok önemli bir sektör.Bir Hollanda sadece tarımdan 60 milyon dolarlık rakamlara ulaşmış durumda.Hollanda bizim Osmanlı’dan aldığı laleden bile 10 milyar dolar gelir elde ediyor.Tarım açısından bu kadar önemli olan Türkiye’nin bunu değerlendirmesi lazım.
Böylesine bereketli topraklarda tarıma bilhassa organik tarıma büyük önem verilmeli.Buradan hayal edemeyeceğiniz ihracatı elde edebiliriz.Sadece bir fındık ihracatından bir buçuk milyar dolar elde ediyoruz.Bu önemli bir örnek,tüm ihracatımız 115 milyar dolar.Biz bu rakamaı sadece tarımdan elde edebiliriz.
Sanayi üretimlerinin mamül haline gelinceye kadarki kısmında yüzde 50’ye yakın kısmı yardımcı ürün olarak ithal ediliyor.Tarıma verilecek önem buradan kaynaklanan cari açığın da önene geçecektir.
YENİ PAZARLAR BULMALIYIZ
Biz AB’ye girmeliyiz ondan dönüş yok.Ama dünya bir bütün,200’den fazla ülke var.Afrika bizim için büyük bir pazar,bunu geliştirmeliyiz.Bunun gibi yeni pazarlar bulmak zorundayız.Neticede 6 milyar insan yaşıyor ve pazar büyük.Bi z yeter ki elimizdekileri değerlendirmeyi bilelim.
BELEDİYEYE 100 MİLYON YTL KAZANDIRDIK
AFSİAD kurulduğu günden bu yana önemli çalışmalar imza attı.Son dönemde neler yapıyorsunuz,ne gibi çalışmalarınız var?
H.S: En eski derneklerden biriyiz.1991 yılında kurulmuş bir dernek.Afyon’un ekonomisine yön veren işadamları tarafından kurulup güçlenmiş günümüze kadar gelmiş bir dernek.Federasyonumuz içinde de önemli olan bir dernek.
Biz 17 yıl boyunca faaliyetlerimizle Afyonlu işadamlarına, ekonomisine katkı sağlamaya çalıştık.Ama esas olarak bir güç birliği sağlayamamıştık.Son yıllardaki hedefimiz bu doğrultuda oldu.Afyonkarahisar Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projesi olarak ilan ettiği eski otogar bölgesini 200 bin metrekare kapalı alana sahip projeyi AFSİAD’lı arkadaşlarımızın ortaklığıyla kurulan Mega Birlik A.Ş. hazırladı ve belediyeye takdim edildi.Belediye meclisi’nden geçen projenin ihalesi yapıldı.Belediye uygun görerek meclisinden geçirdi.Ocak ayı içinde yapılan ihalede 15 büyük şirket şartname aldı ve bizimle beraber 2 şirket ihaleye katıldı.246 dairelik muammen bedelin 451 daireye çıkmasıyla ihale neticelendi.İhaleyi belki kazanamadık ama Afyonkarahisar Belediyesi’ne,en başından belediye çalışanları ile birlikte emek sarf ettiğimiz bu konuda 100 milyon YTL lik bir bedeli kazandırmış olduk.Biz bundan kendimize olmuş kadar büyük gurur duyduk,mutlu olduk.Ancak bundan sonra bu şirketi yeni iş dallarıyla Afyon’da büyük bir şirket haline getirmek en büyük amaçlarımızdan biri.Bu bizim yıllardır düşündüğümüz birliktelik arayışlarını tatmin edecek hem de aynı zamanda Afyon ‘da ki diğer işadamlarına sanayicisine,esnafına örnek bir birliktelik olmuş olacak.Öyle ki bu tip başarılı şirketler Afyon’da artsın.Afyon’un bölgesinin en önemli illerinden biri haline gelmesini istiyoruz.Derneğimizin en önemli amaçlarından biri budur zaten.Faaliyetleri ile icraatları ile ilini ve bölgesini geliştirmek,gelişmesine yardımcı olmak.
ÇOK ORTAKLI ŞİRKETLER
İnşallah bunu belirleyeceğimiz sektörlere girerek yavaş yavaş halletmeye çalışacağız.Bu konuda tabi işadamlarımızın,gerek dernek üyelerimizin gerek diğer işadamlarımızın maddi ve manevi katkıları da büyük olacaktır.Çok ortaklı şirketlerimizi arttırmamız lazım.Bu aslında sadece Afyon’da değil belki diğer iller de örnek olur.